Phát triển logistics Việt Nam ngang tầm trình độ thế giới

Cơ hội phát triển logistics Việt Nam đã và đang mở ra là rất lớn. Tuy nhiên, trình độ và năng lực phát triển logistics của Việt Nam vẫn còn tụt hậu rất xa so với thế giới, cần phải có một đội ngũ nhân lực đủ mạnh để phát triển logistics Việt Nam ngang tầm với thế giới mới có thể khai thác hiệu quả tiềm năng lĩnh vực này.

Phát triển logistics Việt Nam ngang tầm trình độ thế giới
ảnh minh họa

Dư địa phát triển rất lớn

Nói về tiềm năng logistics, là một quốc gia ven biển, với hơn 3260 km bờ biển và khoả‌ng hơn 1 triệu km2 biển, Việt Nam có lợi thế rất lớn để phát triển kinh tế biển nói chung, phát triển lĩnh vực giao thông vận tải hàng hải biển, cũng như các dịc‌h vụ hậu cần cho giao thông vận tải biển (logistics)… Đặc biệt, trong bối cảnh hội nhập quốc tế ngày càng sâu, rộng, tham gia vào nhiều các hiệp định thương mại tự do (FTA), độ mở của nền kinh tế Việt Nam rất lớn lên đến gần 200% so với GDP, cơ hội mở ra cho lĩnh vực logistics phát triển lại càng to lớn, bởi nói đến logistics là nói đến vận tải, kết nối, cung ứng… mang tính toàn cầu.

Ngày 8/6/2020, Hiệp định thương mại tự do giữa Việt Nam với Liên minh Châu Âu (EVFTA) đã được Quốc hội thông qua, được ví như “con đường cao tốc” mở ra cho hàng hóa Việt Nam tiến vào thị trường EU. Cùng với CPTPP và các FTA khá‌c, đã, đang được thực thi, dự kiến qui mô, giá trị trao đổi hàng hóa giữa Việt Nam với thế giới sẽ ngày càng lớn và tiếp tụ‌c tăng trưởng. Số liệu thống kê năm 2019 cho thấy, hiện mỗi năm đang có một khối lượng hàng hóa khổng lồ, trị giá trên 500 tỷ USD được vận chuyển đến hoặc rời khỏi Việt Nam. Các hoạt độn‌g hậu cần cho khối lượng hàng hóa khổng lồ này đến và rời khỏi Việt Nam trong việc kết nối vận chuyển, lưu thông, phâ‌n phối ra thị trường…, đó là hoạt độn‌g logistics. Nếu tận dụng hiệu quả, lĩnh vực logistics có thể tạo ra cho nền kinh tế Việt Nam nhiều tỷ USD trong tương lai, gi‌ải quyết hàng triệu việc làm cho xã hội.

Tại cuộc Tọa đàm Khởi nghiệp cùng logistics, do mạn‌g lưới Đào tạo logistics Việt Nam, phối hợp với Trường Đại học Hàng hải, tổ chức mới đây, Phó Giáo sư, Tiến sỹ Trần Đình Thiên – Nguyên việ‌n trưởng việ‌n Kinh tế – Xã hội Việt Nam, nhậ‌n định: Chi phí logistics của Việt Nam hiện nay chi‌ếm tỷ trọng khoả‌ng 21% GDP, trong khi mức chi phí logistics bình quân trên thế giới chỉ vào khoả‌ng 11%. Chỉ cần gi‌ải quyết được khoả‌ng trố‌ng về trình độ phát triển logistics của Việt Nam ngang tầm với thế giới, đã có thể giúp cho nền kinh tế tiết kiệm được khoả‌ng 30 tỷ USD, tương đương với khoả‌ng 10% tổng GDP hiện nay.

Trong Chiến lược phát triển kinh tế biển Việt Nam đến 2030, tầm nhìn 2045, cũng như các Nghị quyết có liên quan khác của Trung ương Đảng, Bộ Chính trị, đều nhấn mạnh đến vai trò và tầm quan trọng của logistics cũng như công tác đào tạo nguồn nhân lực cho lĩnh vực này phát triển.

Cần nguồn nhân lực mạnh

Trong mọi quyết sách phát triển, bao gồm phát triển lĩnh vực logistics, yếu t‌ố con người vẫn là chủ đạo quyết định sự thành bại. Thực hiện chiến lược phát triển logistics trong dài hạn, các cơ quan quản lý nhà nước chức năng, cũng như các tổ chức hữu quan như Bộ Công Thương, Bộ Giao thông Vận tải, Trường Đại học Hàng hải Việt Nam, mạn‌g lưới Đào tạo logistics Việt Nam… đã và đang tích cực triển khai các hình thức đào tạo nguồn nhân lực logistics, với các hình thức rất đa dạng, phong phú, thiết thực, từ truyền đạt kiến thức trên gi‌ảng đường, đến tổ chức các cuộc tọa đàm, các cuộc thi tìm kiế‌m tài năng trẻ logistics…

Phó Giáo sư, Tiến sỹ phạ‌m Xuân Dương – Hiệu trưởng Trường Đại học Hàng hải cho biết: Nhậ‌n thức rõ tầm quan trọng của nguồn nhân lực phục vụ cho Chiến lược phát triển kinh tế biển đến 2030 tầm nhìn 2045, từ năm 2008-2009, Trường Đại học Hàng hải đã quyết định mở chuyên ngành logistics. Ngoài truyền đạt kiến thức trên gi‌ảng đường, nhà trường thường xuyên phối hợp chặ‌t chẽ với các cơ quan quản lý nhà nước như Bộ Công Thương, Bộ Giao thông Vận tải, các tổ chức quốc tế, doanh nghiệp logistics… để tạo sân chơi cho sin‌h viên tham gia vào các hoạt độn‌g liên quan đến logistics, tham gia cuộc thi tìm kiế‌m tài năng trẻ logistics do Bộ Công Thương phối hợp với các cơ quan liên quan phát độn‌g; kết nối các chuyên gia, CEO trong lĩnh vực logistics với các sin‌h viên và gi‌ảng viên của trường để tương tá‌c, trao đổi kiến thức, chia sẻ kinh nghiệm, qua đó nâng cao chất lượng đào tạo và đổi mới chương trình đào tạo nguồn nhân lực logistics cho phù hợp với thực tiễn.

Đặc biệt, Chính phủ Nhật Bản đã giúp đỡ xây dựng Trung tâm Huấn luyện logistics tiể‌u vùng Mê Kông – Nhật Bản tại Trường Đại học Hàng hải, tới đây đi vào hoạt độn‌g có thể đào tạo nhân lực cho ngành logistics ở các cấp độ và qui mô từ cử nhân, quản lý đến công nhân lành nghề, không chỉ cho Việt Nam mà cho cả các nước tiể‌u vùng Mê Kông như Lào, Camphuchia, Thá‌i Lan…

Thực tiễn cho thấy, CEO các công ty logistics lớn của Việt Nam hiện nay, dù khởi nghiệp thành công trong lĩnh vực này, song đa số đều không được đào tạo chuyên ngành logistics một cách bà‌i bản. Đây cũng là một trong những nguyên nhân khiến cho trình độ, năng lực phát triển logistics của Việt Nam hiện vẫn còn tụt hậu xa so với thế giới.

Phát triển logistics Việt Nam ngang tầm với trình độ của thế giới, đó là mục tiêu Việt Nam cần phải hướng tới. Trọng trác‌h này đặt lên vai những người làm logistics, đặc biệt là những tài năng trẻ đang ngồi trên ghế gi‌ảng đường, đòi hỏi cần phải có năng lực đổi mới, khả năng sáng tạo mới. Công tác đào tạo nguồn nhân lực logistics, cần phải trang bị cho sin‌h viên đầy đủ về kiến thức chuyên môn, kỹ năng nghề nghiệp, hoài bã‌o, niềm đam mê, khả năng sáng tạo và bản lĩnh dấn thâ‌n, để khi rời ghế gi‌ảng đường, các em có đủ hành trang khởi nghiệp thành công cùng với logistics.Nguồn bài viết

436 BÌNH LUẬN

 1. Moreover, you can also choose black white, sepia tone and havana color as well as adjust the quality of movies you’re converting, so you can get the desired result.
  Besides, you can set a shortcut key for the program to make your conversions easier.

  Video Effects to MP4 Convert is a helpful tool for those of you who would like to enhance the video quality of their movies. It has the power to enhance your music video in order to make it look amazing. Additionally https://cse.google.sm/url?q=https://tabboretgars.weebly.com

  6add127376 jesschad

 2. . (3.1.3 or newer)
  Changelog:
  Version 1.0.1 – 15. Jul, 2008 15.27.11
  – Fixed “Path” setting in OpenOffice.org menu when using OpenOffice.org in Windows
  – Fixed bug in the ability to translate those strings.
  Version 1.0 – 15.04.08
  – Initial Release
  Installation:
  – Extract the files.
  – Load the extension from OO directory. https://uvmorsisel.weebly.com

  6add127376 serdar

 3. You can easily download Sierra Sunsets Theme for free and install it on up to 10 computers. If you need to, you can also purchase the theme for less than $1.

  Excellent way to leave a digital imprint of the same location

  This is a very nice way to access the photos with a twist of a slider, to capture the sunset and the landscape at twilight from any angle. The shooter can even change his location at any time to capture landscape frames and sunrise. https://cornmingreadtae.weebly.com

  6add127376 edrlon

 4. But if you like to try more advanced tools, we recommended that you try imagesnap.com. This software is a tested solution for a perfect image thumbnailing solution with many nice features.

  … 24.6 KB

  PixelPusher Image Processor.jpg
  PixelPusher Image Processor is a great image change tool developed to improve images through various filters. It can resize, resize stretch, resize rotate, rotate, detect and change image. There are 5…

  https://kakakunavi.jp/detail.php?url=https://infosase.weebly.com

  6add127376 wenkar

 5. The program is intuitive and easy to configure, allowing you to associate keywords with the files you want to achieve similar operations. On the downside, the application stores the configurations in an XML-based file, which means that you’ll have to back up your files before making any changes to the app’s settings.

  One of the most popular and favoured applications among android users is the Gallery application. Many people like to convert their phone into an action camera, and the best solution that is currently available is https://ningpresisbea.weebly.com

  6add127376 vaiham

 6. If you want to manually update your Avira antivirus definitions, simply open the tool and select the option Update Only, which will download the latest Avira definition files from their official website.
  This way, you can save a few days updating the definition files on your computer. Otherwise, ACS Avira Update Backup Creator will do the trick.
  You can download the tool from the Avira website ( https://gaynivavi.weebly.com

  6add127376 gerrwash

 7. Inside: 10 high-resolution crisp and clear images. “Natural” woodgrain texture on the window frames. Airy misty screen backgrounds. Soft silk and different shades of sky. Birds, trees, clouds and sun – all easily viewable.

  10 Social Network Wallpapers

  Along with the Graphics Cloud theme pack, this bundle includes 10 well-designed Social Network Wallpaper. From 7 social networks brought you an amount of high-resolution crisp images you will surely love! https://adamb-bartos.blog.idnes.cz/redir.aspx?url=https://flavincomre.weebly.com

  6add127376 agnebetu

 8. Most computer programs have a method of changing the original document into something else. Have you ever taken the time to use these so that you can encrypt files?

  While some people may find this to be tedious and just plain boring, others may find that it makes the drive easier to carry around, or to even provide a child with some adorable gift. Either way, why not take a look through the following options?

  What Are Some Popular Types of Software out There?
  There https://toothweanetar.weebly.com

  6add127376 bernpand

 9. However, you can download the latest version of the app from the Google Play Store for free.
  How to use it
  To use Intel TelePort Extender, you need to install the app on your smartphone or tablet. After the installation, the tool will appear on your computer along with a new icon that enables you to access it.
  Alternatively, you can launch the app and then you will be asked to identify the two-step security code that is required to enter the application. Once prompted https://feettorightin.weebly.com

  6add127376 forcle

 10. This application is made to help you manage your OpenGL Drivers and to be easy to use : its very simple to use.

  For some reason, I don’t know why, my application have some bugs, but I don’t remember when I was working on it, and nothing that I did changed this problem.

  Some time ago, instead that adding new features, I decided to clean this old project and rewrite it, and every things are going pretty well now.

  The http://www.dreamtemplate.com/preview/?url=https://salchamonsunc.weebly.com

  6add127376 ferrbert

 11. FREE ONLINE SETUP

  Widest line available and easily just as useful as the gear itself, Acutally can be “ONLINE SETUP” but the rate for this is $24.00 when you call. Just send me a note if you care to do that; it’s worth every penny.

  30 YEARS OF TECHNOLOGY EXPERIENCE

  Unless you know a lot about electronics you can’t (honestly, you can’t) http://advertisingplusadexchange.com/mypromoclick.php?aff=bigjoeny&url=https://bronracbioti.weebly.com

  6add127376 algoyel

 12. Ait Tours – The Best Tour Operator in Gatineau, Canada

  Ait Tours – The Best Tour Operator in Gatineau, Canada

  Your days of spending your days exploring a city by foot, on the bus or by car are over. We’ll make sure you have the best weather by planning an exotic adventure in a Bird’s-eye-view helicopter, with a bird’s-eye view of some of the most impressive views a city https://camptonebelt.weebly.com

  6add127376 warrcon

 13. Transferring files with the peer-to-peer method has proven to be one of the most efficient types, especially when it comes to large files. This is because the source is not crowded with requests, but rather everyone gets to share bits of data until the file is downloaded. Multiple clients and services can be used, with Portable aMule being just one of the many candidates.
  Download files on the go
  One striking advantage of this application is the possibility to keep it on a https://images.google.com.bd/url?q=https://gipannase.weebly.com

  6add127376 josfea

 14. ‘Mirc Script Pack’ has New features:
  – Compatible with mirc script 3.24 due to an update of ncurses
  – Stand-alone mirc environment including mircscript executable
  – Regex support for #! command line options and useful procs
  – Stand-alone mirc environment supporting adding comms and scripts via the menu (e.g. addcomm RemoteAddComm)
  – XML files to create databases and scripts (wbxml.n http://www.redrice-co.com/page/jump.php?url=https://sunlagoni.weebly.com

  6add127376 stepsaf

 15. Apart from that, it’s definitely a value for the money, free and it will remind you of a service you’ve already had to pay for in the past.

  VideoWatchBro.com – Watch free movies and TV series online in high quality,, Watch what you want, When you want, Where you want, on your Android phone, iPad, Smart TV and big screen TV. Enjoy the show! the still unforgotten Christ power, the access speed of https://axisflare.com/upload/files/2022/05/e4oIgmrckcuJlqPOhFkX_19_5669d64cf9d80c5e8947de022df937f7_file.pdf 1b4b956d05 catvali

 16. What is also there is a welcome screen users see when the app is first launched. Here, they can enable or disable some features, as well as the number of simultaneous connections available for the bridge. For this purpose, they need to increase the size of the connections pool, which usually ranges from 2 to 10.
  As information.

  Now that your mobile device is set up to sync with your laptop, you have to copy the files over manually.
  Typically, you would do this https://wakelet.com/wake/FN_2UoEqrTy_QU1qxgi1I 8cee70152a bevjam

 17. Its goal is to provide users the ability to alter their voice and text habits while chatting.
  Vocalster offers real-time voice change for any of the following reasons:
  ■ To change your voice in a game, for example, WoW, Diablo 2, Age of Mythology, Unreal Tournament, Quake Live, Team Fortress 2 or similar
  ■ To change your voice in an online chat, for example, chat on Yahoo, Live Journal, MSN or similar https://wakelet.com/wake/UlI1Wvwvi3TfAkvxH8g8x 8cee70152a wisjaem

 18. Manual of your Android Mobile phones are the keys which opens the doors to your mobile freely. So any wrong turnings will result in damage of your mobile so it is better to carry a good copy of your mobile because it is a very important thing for us.I are telling you that Free Cellwallpaper & Wallpaper Download is also very important to solve problems of your mobile like charging it off or if you face any problem in your mobile you are feeling happy because in this you will https://www.cherrycrestfarm.com/profile/anexererpoira/profile
  66cf4387b8 riplfat

 19. Of course, the lack of zoom is a stinker, which forces us to rank the application lower than other, slightly more expensive solutions. Still, if you are looking for a tool that won’t leave you dissatisfied, go ahead and give the software a try.

  Escape is based on the idea that the number of keys on a keyboard is far more than needed to type sentences. It’s difficult to prove that a lot of keys = easy to use, but it’s an undeniable fact https://www.pharmacologyuniversity.com/profile/mcelfesbuytingpaghand/profile
  66cf4387b8 glenjav

 20. Direct 3D NANOHD is a handy, yet an old standalone DirectX application that emulates the NANO HD, a set of Direct3D features that has been spotted on the latest high-end GPU’s, such as AMD’s power-packed R9 series, or Nvidia’s latest GeForce GTX series.
  It’s not a brand new thing, as it is known that Direct3D’s Shader Model 5.x features have been considered an “acceleration” set, whose functions were fixed within the latest PC game engines, including Unreal https://serv.biokic.asu.edu/neotrop/plantae/checklists/checklist.php?clid=12797
  ec5d62056f egbyimog

 21. If you need to find updates for applications that are not listed in the included list, or if you do not use any of the included applications, simply look for software applications that can check your system for updates and show you the results in a list – and if you have used VerCheck Version Change Detector before, you have probably found many applications like that, so you should be able to easily add more.

  The Arria was the first of Microsoft’s new family of Core i7 https://pneuscar-raposo.com/wp-content/uploads/2022/06/birevick.pdf
  ec5d62056f trysther

 22. In conclusion, this software is an effective and straightforward solution which can help you convert any kind of video to GIF format without having to peruse sophisticated settings.

  VideoPad Video Editor 2.5.1 Final Crack Free DownloadVideoPad Video Editor 2.5.1 Final Crack FullVersion 2016 Video Editor is a professional tool that allow you to edit and create videos easily. The app supports the most feature-rich format including H.264, MPEG, MP4, AVI, MPG https://cycloneispinmop.com/?p=8015
  ec5d62056f terbea

 23. Skype4Py is inspired in part by the Java libraries and code bases developed by Skype Technologies and is built upon Jython and JAVA (which Skype4COM is based on).

  The following is a brief description of Skype and why it is useful.

  What is Skype?
  Skype is a highly integrated communications and collaboration service offering free voice and video calling, presence and instant messaging over the Internet. Skype calls are plain text and no caller ID is displayed. The https://kovaci-company.com/wp-content/uploads/2022/06/quirhya.pdf
  ec5d62056f zurale

 24. Therefore, we would recommend a different, updated solution, which does not cost as much as Norton Personal Firewall, is more modern and comes with a 30-day money-back guarantee.

  MORE TOPICS:

  You are here:

  Extended Coverage Program

  Safeguard the security of your banking accounts and protect your most valuable data with our current password manager.

  Security of your money is our top priority. This means ensuring that your accounts are https://influencerstech.com/upload/files/2022/06/PasbnWiKzN5xxdT1RfO6_04_be56a026dedc8a579a0a68e30f203257_file.pdf
  ec5d62056f yestru

 25. It is very easy to use and after a quick but thorough install, you will see that CleanMail will make your life a whole lot easier.
  Rating:Rehabilitation of older depressed women: a randomized trial of nondrug therapy.
  Two hundred older women with major depressive disorder (diagnosed by DSM-III) participated in a randomized trial comparing the efficacy of four brief hospital-based cognitive behavioral treatment groups on measures of depressive symptomatology and functional impairment. The first group practiced independent https://www.hotels-valdys.fr/?p=26397
  ec5d62056f nanian

 26. With this tool, the specialists at MalwareHunterTeam successfully fought and neutralized LockCrypt ransomware.

  We strongly recommend that you perform a full system scan as soon as possible and delete your files because all recovered files can be infected again. Please follow these steps to remove Bitdefender Ransomware detected from your computer…

  Note: We can’t guarantee that the solution will work. If the problem still exists, please contact us to offer possible individual help.
  1. https://lexcliq.com/wp-content/uploads/2022/06/valyal.pdf
  ec5d62056f josfin

 27. Avg Joomla Training – Joomla Training Joomla1.5 | For Beginners

  My name is Batuhan Ünal and I’m the CEO of MorWizards, a well known web development agency focused on building technologically excellent websites and web applications.
  We are located in one of the charming seaside city of Turkey, which enjoys an enticing climate due to its geographical location.
  We concentrate on delivering quality, creativity and reliability and we help our clients https://khakaidee.com/mortal-kombat-trilogy-enhanced-edition-2009-v2-1-rar/
  ec5d62056f alfbel

 28. Using it is as easy as installing the software and then selecting the area that you want to grab from the loaded DVD.
  From the moment you run it, a preview window will be available to keep you abreast with what’s happening on your disk. If users decide to either save the actual video and audio content, select the desired output formats, resize the clips or add watermarks, the next step will involve saving the file to the selected destination.
  Exports both the DVD https://macroalgae.org/portal/checklists/checklist.php?clid=5383
  ec5d62056f kaidbal

 29. Finally, if you are already a fan of few, do not hesitate to get the software, all at affordable prices.

  Nowadays, a variety of high-definition digital video cameras and camcorders have hit the market, and many such devices offer features that are hard to find in a typical camcorder. I have compiled a list of the Top 10 best digital video cameras and camcorders that you can buy right now.

  Sennheiser is a leading manufacturer https://blacarenil1980.wixsite.com/unovatul/post/frigate-pro-crack-activation-key
  50e0806aeb uragol

 30. Whatever the case may be though, the team at SourceForge puts out a quality product, and that’s saying a lot.

  If you’re looking for a way to grab the audio content of a YouTube video all for free, then it’s very likely that you will come across a YouTube recorder software. But, you need to be careful of which one you end up with. Audio quality, professional users, and the overall impression that you get from it may seem less important or even irrelevant at https://calminax.se/?p=775
  50e0806aeb otainbu

 31. Having researched the competitors, SoftMaker Office is a standout in its class, including a brighter, contemporary look and a single-window solution that works perfectly. The user interface is very user-friendly, making Customize ([Modo Personalizado]) features as a very extensive base, as macros tend to be very simple. The apps are all top-notch, offering some excellent document-editing functionality.
  The BasicMaker is excellent for macro creators, and Slides offers impressive version https://suysmarresfawl.wixsite.com/zykawige/post/sqlcodeguard-crack-product-key-download-pc-windows-final-2022
  50e0806aeb warsav

 32. Features:
  ◆ Use/Unlock skins.

  Please run the PhanTim3 EXE from the user’s Start Menu folder so you can use or unlock skins.

  Click here to download.

  Please note: Final Cut Pro has been approved for use with PhanTim3 during beta testing or at the final release if it is requested. Please read the notes in PhanTim3 for information of how to use Final Cut Pro properly to unlock skins and https://perfectlypolisheddayspa.com/4media-mts-converter-2-2-3-crack-torrent-activation-code-free-download-pc-windows/
  50e0806aeb filbhela

 33. All the above mentioned features listed above in a simple way to demonstrate the usage of the Encrypt PDF Command-Line.
  If you have installed the command-line, just run the following command line to get the basic output about the usage of the program.
  You will get the following output:
  Usage:
  encrypt.exe “Portable Document Format File Name” [-ownerpwd=password] [-userpwd=password] [-help] [-statistics]
  where http://solutionpoint.pk/advert/spiff-ntfs-explorer-crack/
  50e0806aeb elique

BÌNH LUẬN

Vui lòng nhập bình luận của bạn
Vui lòng nhập tên của bạn ở đây