‘Cơn thủy triều Internet’ trong mắt Bill Gates năm 1995

Bill Gates từng gửi bản ghi nhớ tới ban lãnh đạo Microsoft hồi năm 1995, trong đó ca ngợi lợi ích của Internet và gọi nó là “cơn thủy triều”.

Là người tiên phong trong cách mạnh máy tính cá nhân, tỷ phú Bill Gates dành hàng chục năm để thực hiện mục tiêu “đặt máy tính trên mọi chiếc bàn trong mọi ngôi nhà”. Vào giữa thập niên 1990, ông là một trong những lãnh đạo đầu tiên trong ngành công nghệ nhận thấy tiềm năng khổng lồ của mạng Internet, nhằm hướng tới mở rộng kinh doanh và hoàn thành mục tiêu của riêng minh.

Ngày 26/5/1995, Gates viết một bản ghi nhớ nội bộ với tiêu đề “Cơn thủy triều Internet” và gửi tới ban lãnh đạo Microsoft, trong đó đề cao lợi ích của mở rộng hiện diện trên mạng. “Internet giống một cơn sóng lớn. Nó thay đổi mọi luật lệ. Đây là cơ hội tuyệt vời, nhưng cũng là một thử thách chưa từng có”, Gates viết.

Bill Gates từng gửi bản ghi nhớ tới ban lãnh đạo Microsoft hồi năm 1995, trong đó ca ngợi lợi ích của Internet và gọi nó là cơn thủy triều.

Bill Gates từng gửi bản ghi nhớ tới ban lãnh đạo Microsoft hồi năm 1995, trong đó ca ngợi lợi ích của Internet và gọi nó là “cơn thủy triều”. Ảnh: Reuters.

Gates, khi đó là CEO Microsoft, khẳng định Internet đang nhanh chóng trở thành một thế lực phổ cập, thay đổi cách con người và doanh nghiệp giao tiếp với nhau. “Tôi đã trải qua nhiều giai đoạn nhằm mở rộng góc nhìn về tầm quan trọng của Internet. Giờ đây tôi đặt nó vào cấp độ ưu tiên cao nhất. Tôi muốn khẳng định rằng tập trung vào Internet là tối quan trọng với mọi thành phần trong doanh nghiệp của chúng ta”, Gates viết.

Trong bản ghi nhớ, Gates giải thích ngắn gọn về vai trò của mạng Internet vào năm 1995, trong đó cá nhân và doanh nghiệp sẽ đăng ngày càng nhiều nội dung lên mạng, từ website cá nhân đến dữ liệu video và âm thanh.

“Điều quan trọng nhất là Internet đã trở thành nơi đăng nội dung. Nó có đủ người dùng để tận dụng ưu thế vòng lặp tích cực, khi càng có nhiều người thì càng thêm nội dung, và thêm nội dung thì càng có nhiều người dùng hơn”, tỷ phú Mỹ viết.

Ông nhận thấy một lĩnh vực mà Microsoft cần nắm cơ hội để phục vụ khách hàng sử dụng phần mềm. Các nội dung video và âm thanh đã có thể chia sẻ trên mạng vào thời điểm đó, bao gồm gọi điện thoại qua mạng trong thời gian thực và một số hình thức sơ khai của họp trực tuyến qua video.

Công nghệ khi đó mang tới nhiều cơ hội, nhưng chất lượng của các dịch vụ vào năm 1995 vẫn rất kém. “Hình ảnh vẫn bị giật ngay cả ở độ phân giải thấp”, Gates viết, thêm rằng ông dự đoán chất lượng nội dung sẽ dần được cải thiện vì mạng Internet sẽ ngày càng nhanh hơn.

Gates cho rằng cải thiện cơ sở hạ tầng nhằm mang tới chất lượng video và âm thanh cao hơn sẽ là thiết yếu nhằm mở khóa những tiềm năng của Internet. Dù bộ phần mềm Office Suite và hệ điều hành Windows đã rất phổ biến, Gates cho rằng chúng vẫn cần được tối ưu hóa để sử dụng online nhằm bảo đảm người dùng có thể lấy dữ liệu nhanh nhất có thể.

“Chỉ khi áp dụng biện pháp này, cũng như tăng băng thông và kết nối cục bộ lên gấp nhiều lần, hạ tầng mạng Internet mới có thể mang tới Đường cao tốc Thông tin. Nó đang diễn ra, tất cả những gì chúng ta có thể làm là tham gia và giành lợi thế”, bản ghi nhớ viết.

CEO Microsoft cũng yêu cầu cải thiện website của tập đoàn, cho rằng khách hàng và đối tác cần được tiếp cận nhiều thông tin về Microsoft và sản phẩm của họ.

“Thông tin và chất lượng trên trang chủ rất thấp. Nếu tìm những phát biểu của tôi, tất cả những gì xuất hiện là một vài cuộc nói chuyện từ cách đây hơn một năm. Tôi tin rằng Internet sẽ trở thành phương tiện quảng cáo quan trọng nhất của chúng ta, trả tiền cho mọi người đặt link dẫn về trang chủ của Microsoft sẽ là cách tiêu tiền quảng cáo hiệu quả”, ông nhận xét.

Gates cho rằng các nhân viên Microsoft cần bảo đảm “lượng lớn thông tin sẵn có” trên website tập đoàn, bao gồm ảnh chụp màn hình, cho thấy sản phẩm của hãng trong quá trình hoạt động. “Tôi nghĩ một phần lớn trong ngân sách quảng cáo cần được tập trung vào Internet. Bất kỳ thông tin nào được chúng ta tạo ra cũng cần được xuất hiện trên máy chủ Internet”, ông viết.

Tỷ phú Mỹ cho rằng Internet mang tới cơ hội tuyệt vời để Microsoft có thể liên hệ trực tiếp với khách hàng. “Thông tin sẽ được phân phối hiệu quả giữa hai bên, giảm nguy cơ truyền thông đưa tin sai về kế hoạch của chúng ta. Khách hàng có thể đổ xô tới trang chủ và tìm thấy mọi thứ chúng ta muốn họ biết”, ông cho hay.

Cũng trong năm đó, Bill Gates xuất hiện trên kênh truyền hình CBS để quảng cáo cuốn sách “The Road Ahead” (Con đường phía trước) và trình duyệt Internet Explorer mới được Microsoft ra mắt. Ông đề cập tới nhiều tiềm năng của mạng Internet, gọi đó là “nơi mọi người có thể đăng tải thông tin, xây dựng trang chủ cá nhân, tìm kiếm mọi thông tin mới nhất”.

Người dẫn chương trình David Letterman tỏ ra không ấn tượng. “Tôi nghe nói mọi người có thể xem một trận đấu bóng rổ trực tiếp trên Internet và tự hỏi: ‘Radio có gợi nhớ điều gì không”https://vnexpress.net/”, Letterman nói.

Trong một cuộc phỏng vấn cuối năm 1995, Bill Gates dự báo rằng mọi người sẽ thường xuyên xem phim, chương trình truyền hình và nhiều hình thức giải trí trên mạng chỉ trong vòng 10 năm sau đó. Thực tế phản ánh điều này khi YouTube được thành lập năm 2005, tiếp nối là Netflix sau đó hai năm.

Tuy nhiên, Gates dự đoán sai khi người phỏng vấn đánh giá Internet có thể tràn ngập tin giả dễ lây lan tới nhiều nhóm người dễ bị tác động. Người đồng sáng lập Microsoft cho rằng khả năng kiểm tra thông tin bằng cách tiếp cận chính quyền, chuyên gia và các nhà báo sẽ cân bằng với tình trạng tin giả lan tràn.

Điệp Anh (theo CNBC)

Nguồn bài viết

639 BÌNH LUẬN

 1. Download and try it with no risk, whether for personal, family or business purposes. of this method surely refer to the intersection of the ideal task space $X$ and the subspace of all tasks for which a unified action description is valid. Since it is desirable to have an encompassing description of all desired tasks, this subspace is a valid one. Our extension of the so-called linear inference is to not only infer a linear model from the binary image observations but also all linear inference https://mastdarecbo.weebly.com

  6add127376 betneco

 2. Math-o-Mir 2.1

  You can use a virtual remote instead of your real remote to control those remote controlled devices your car, Home, and even stuff outside your house!
  Math-o-mir allows you to create a driver mod that allows you to control a device that is remote controlled by a computer such as your TV.
  Math-o-mir is a program for the Winfast TV2000 XP software that allows you to control a TV, sound card, https://stafpinfarand.weebly.com

  6add127376 kaiemog

 3. . The lack of a simple user interface easily gives the program a negative score, and both the annoyances and inconveniences just add up until it becomes a relatively less appealing program.

  Creator / Developer: Alexei Gorbalov

  Creator / Acquired: Unknown

  Publisher: Alexei Gorbalov

  Language: Multi-Language

  Paid/Freeware

  License: Freeware / Freeware

  • The program works on both https://www.recipe-blog.jp/re.cgi?l=mag140929&url=https://abophcluton.weebly.com

  6add127376 francha

 4. Please read full description at the bottom of this press release to know what are all the benefits of this icon pack.

  Why you might want to use this icon collection?

  Why should I use this icon collection? Icon Collection contains hand made icons created by DZ3D artist, designer and 3D artist that are ready to be used by you in your web or desktop application or to style your website.

  How you can use these icons?

  There are several ways to https://abcorehel.weebly.com

  6add127376 benwhi

 5. We are a group of doctors and engineers who love helping girls and women find the perfect fit for bras.
  You can stop searching online for the perfect bra for you, because here is everything you could ever desire.
  Whether you want deep plunge bras, multifuntional bras or ones that make the girls curves look fab, we have it all.
  FAQ
  – Why are there so many bras in my size?
  The reason is that bras come in XS, S, M http://blog.thaiza.com/goto.php?u=https://ehoredot.weebly.com

  6add127376 ollybel

 6. TtGameTweakers.net offers hundreds of free games and other creations, including Android games, iOS games, time wasters, high-quality and simple games to more complex and professional games. Our focus is to spread the joy of game playing around and to take care of the gamers’ needs to make these games as easy to use as possible.
  Our archive is growing fast with tons of free games. Our database is constantly updated and constantly being improved, so keep coming back to http://[email protected]/redir.php?url=https://diptiokcurat.weebly.com

  6add127376 balcypr

 7. The preview features the original resolution of the image, so you can view your post with the eyes of a true professional, and you can check the details of your work at a first glance.
  The ones who are highly familiar with photo editing software could find SCRAP Photo Editor a breath of fresh air due to its simplistic and intuitive interface.
  Screenshots:

  SCRAP Photo Editor is a powerful and efficient multi-function photo editing application for OS X 10.7 Lion. http://images.google.rs/url?sa=t&url=https://melogvoma.weebly.com

  6add127376 sophelod

 8. Similar software shotlights:
  – [DirectXFilter] – Direct3D11 Media Utility

  New:

  – Fixed some minor flaws in the Filter Manager (mainly with limited mode).
  – DirectShow Filter Manager task will now use only the highest available filter merit if you hover over Filter -> Merit.
  – Improved display of the List box, so you don’t have the old aspect ratio.
  – Improved display of the Filter Manager filter properties information, so it https://saykorviza.weebly.com

  6add127376 quandevo

 9. The teraterm is a cross-platform terminal emulator with plenty of features that lets you connect to the remote server. More information is available at
  The application is straightforward and easy to use. It has three main features that let you connect to the remote server and receive a remote prompt: Open, Using and Correct.
  To get started, launch the app, and click Open. You can select Source IP from the menu to https://ivushka-mebel.ru:443/bitrix/rk.php?goto=https://cerafreuci.weebly.com

  6add127376 jamezand

 10. What do you think?

  Video creators are often the new “authors” of the written word. However, it used to be that having the quality required to be a writer was enough; a quality that nowadays is much more than just achievable to those with a sufficiently developed skill set.
  If only it was that easy.
  Traditional authors used to have some kind of a degree in the specific field they were writing about. If a person was writing popular novels, he or she would have https://amolcrilbi.weebly.com

  6add127376 tonnys

 11. Among the Features (read Smart ID Scan) you will discover:
  – A description of the task would be helpful for you to know its purpose whenever you wish to run it again later on
  – The possibility of showing and hiding elements on the interface to ease the work, without manipulating the process
  – Enhancing your work through a series of very useful and easy-to-learn tools and a variety of choices
  – Multiple security options, even including one-time-passwords. When https://anperfohas.weebly.com

  6add127376 hilamar

 12. Serialization frameworks are a matter of functionalities offered to you. Take Amazon’s AWS for example.
  Would you like to script to send commands or to move files to get paid via Amazon? You need a serialization framework.
  Popular serialization tools are Game Maker Studio, Twilio, Unity, and Z3.
  Later, I will write about the pros and cons of such frameworks.

  Option 1

  Twilio

  This is a GUI. https://waykatiti.weebly.com

  6add127376 delcas

 13. In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized http://clients1.google.cat/url?sa=t&url=https://afbufcyra.weebly.com

  6add127376 jancomr

 14. Your Rating

  Your Review

  Name*

  Email (will not be displayed)*

  Your Review*

  Family-Friendly Windows Apps

  YesNo

  Be the first to review “TimeTrex – Portable Timer Pro 3.52.11” Cancel reply

  Household Friends

  No Matter What OS You Are Using

  Since TimeTrex is written in Java, it can run regardless of the operating system (Windows XP, http://spravka003.ru/bitrix/redirect.php?event1=&event2=&event3=&goto=https://blocratuamen.weebly.com

  6add127376 salbetu

 15. Publisher:
  Upgrade Software
  Software Type:
  Mac OS X, Windows

  Results

  Free WMV to MPG Converter – Find out all the Pros and Cons of this useful tool

  Publisher’s Description:

  Free WMV to MPG Converter is an easy-to-use software application that gives you the possibility to generate MPG video files from WMV format. It has straightforward options that can be tackled with ease by all sorts of users, even the ones not familiar http://vpereslavle.ru/bitrix/redirect.php?event1=catalog_out&event2=pitnadecompvenro.wixsite.com%2Ffumbfowningtril&goto=https://wardfrecexbris.weebly.com

  6add127376 anjmaka

 16. Q:

  Bootstrap modal window in chrome acts weird after all the CSS is applied

  After all the CSS is applied (even after inspecting the page to ensure my styles haven’t changed), the modal window, which is supposed to fade in, somehow doesn’t show up.
  When the CSS isn’t applied, the normal window shows up as expected.
  I have noticed when I mouse over the overlay links, the max-height is applied on them.
  How https://fentipifon.weebly.com

  6add127376 reifays

 17. For those who wish to make their photographs, your pictures will find the optimal, convenient way to express them all in a professional manner. Pixart is a tool that carefully designs your photos and offers you a great range of options for making and choosing them.
  Outsmarted by Photoshop? Do not give up!
  PicsArt has an easy-to-use interface and works intuitively. All functions are available in both the Gold and the Free version.
  The settings are easily http://slimancity.com/upload/files/2022/05/S1iNeChzMM2iLD7IdXbm_19_8f32a6cc59ee86f7a098a2c33e2219c2_file.pdf 05e1106874 carcari

 18. Related Software

  PuTTYX is a graphical interface to the PuTTY SSH/ Telnet client that allows the user to manage multiple connections from a single interface. By opening multiple tabs, the user can manage multiple concurrent login sessions from a graphical interface. The tabs…

  CleanTel NetTab is a simple utility that provides support for the Telnet and SSH protocol.
  Most users have to deal with many different sessions in a working day. It’s okay to sometimes close http://www.momshuddle.com/upload/files/2022/05/l2ZAQJIrExmMLWSh7mvr_19_a8c62cb28c651c775565913fce9451d2_file.pdf 05e1106874 kaylorvi

 19. Nevertheless, despite its various inconveniences, Socks Proxy Search is more than sufficient and does save a lot of time if you want to do the search manually. You can also send the program a self-created list of proxies and let it pick them up automatically, which means that you don’t have to just sit there and wait while the scanning process takes place. It’s just a single tap and then – proxies appear in the list.This invention relates generally to light https://wakelet.com/wake/Giq9l9mUjzMtzBL65UuKu 8cee70152a caelarma

 20. All you need to do is to provide a list of e-mail addresses and these will be sent just with the click of a button!
  The software allows you to create campaigns for the sending of e-mail messages to addresses that belong to individuals that do not use the same application to send mail messages to e-mail addresses. Simply add the e-mail addresses that are available in your wish list and complete your campaign. It’s that easy to send e-mail messages to your https://www.dasacc.org/profile/AutoCAD-For-Windows-Latest-2022/profile
  99d5d0dfd0 darbber

 21. to create an almost perfectly organized digital album. Now it is time to use Foxarc Music Desk to your advantage.
  Music Desk’s features are
  ✓ Easy and beautiful interface
  ✓ Free Music Visualizer
  ✓ Music Collection
  So what do you need to use this software?
  -First of all, you have to install Foxarc Music Desk into an easy‐to‐operate terminal.
  -After that, in the folder where Foxarc Music Desk has https://www.keyholestudios.com/profile/reoverradunkdirfa/profile
  66cf4387b8 vanwili

 22. There are no words to describe what we see in Scary Sammy. Some people have a psychic connection to the fiesty wolf pup, Haida and their connection is something that can only be understood by those that know and love him.

  Watch as baby Sam develops feelings for Haida as he learns to trust his heart. His true nature is revealed in a special guest appearance by Haida!

  Haida is a male HBCu wolf Haida is 2 years old https://www.rosesberryfarm.com/profile/juxcodishymitde/profile
  66cf4387b8 derwsqua

 23. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.

  nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same
  nearly a lot often inside case you shield this increase.

 24. You really make it seem so easy together with your presentation however I to find this matter to be really something which
  I think I might never understand. It kind of feels too complex and very extensive for me.
  I am taking a look forward in your next post, I’ll try to get the grasp of it!

 25. You can run the same project by sending or receiving an email including project’s URL from GoogleAnalyzer. Remember never store passwords in a software or any other medium
  It was originally made for collecting statistics to measure skills to the website rank.
  The program can use for other projects too.
  You can insert and remove unique pages to show only a part of the site, insert pages with your favritients and ackground images (images from the site, you want to rate) https://it-labx.ru/wp-content/uploads/2022/06/honoaub.pdf
  ec5d62056f kaffpagi

 26. Although much of the design is based on life in Taxabase, Rachis is no longer Taxabase and has major usability improvements.
  Features:
  • Hierarchical data structures, does not suffer from the “tree hump” syndrome that Taxabase suffered from (and still does to some extent).
  • Full Export of every facet of a record, including formatting.
  • Data structures and Import/Export are read in/written out in various file formats, including Excel/OpenOffice https://oregonflora.org/checklists/checklist.php?clid=17454
  ec5d62056f saydedr

 27. Extracting the data allows you to manipulate it easily in a variety of software applications. Before the extract data step, you must sort the data appropriately for the software you wish to use (e.g. R).

  Plotting the data
  You may easily plot your data by loading the FCS data into a data frame where the rows are decoded from the FCS data and/or sorted. For example, with the data shown in the example you may select a data frame command in R and then “select the data frames, right click and then “Copy”. Paste your data into a new R window https://frozen-taiga-35029.herokuapp.com/Pearl_Lolitas_MAGAZINE.pdf
  ec5d62056f indgod

 28. The RTF Tools application was designed to be a simple tool for updating author information in multiple rtf format ebooks readable by the Sony Ebook.
  The program functions by replacing all of the author information for an rtf format ebook readable by Sony Reader in a selected directory. The user first enters the Last and First name of the Author, and then uses the form’s button to select the first rtf file in the desired directory.
  The remaining files in the directory with have updated https://connectingner.com/2022/06/04/livro-genetica-humana-de-maria-regina-borges-osorio/
  ec5d62056f wagidr

 29. The most specific edition of the software allows you to compose messages for the first level of bounce back, while the Pro version allows for composing all the bounce back messages. Additionally, it does not support the HTML editor. NewsTurbo Server, on the other hand, offers email support in a web-based interface, so that anybody possessing a browser and a network connection with Internet access can compose and send messages, no matter where the server is installed. This edition is highly configurable and features the most https://www.apunkagames.best/wp-content/uploads/2022/06/quinail.pdf
  ec5d62056f octaclar

 30. If you need to create New buttons for a form or create your own controls that needs to be clickable and have a background with an animation effect, I’m here to help!). The resulting class will also show a nice animated cursor on mouse over it.As usual you may also use the normal Windows API to create Win32 driven forms or even a whole desktop application.More details on the library will be provided in separate postings. You may also use this library by means of the http://goldeneagleauction.com/?p=25903
  50e0806aeb yarodea

 31. Connect to Gmail, Facebook, YouTube, or other networks to count words that are a part of your viewers’ message and get paid.In its efforts to spark a Gold Coast renaissance, the state government will front $4.5 million of taxpayer money to build two 4,000-seat indoor sporting arenas on the Gold Coast.

  Sport Minister Kate Lundy confirmed on Monday the government would provide $2.8 million for construction of the “Viellen Argyle Centre https://social.quilt.idv.tw/upload/files/2022/06/YyATVBfVLXIQw5ZGqlDt_06_6c2fdfa6f51c38b9e980a2c60c957fd5_file.pdf
  50e0806aeb wyncol

 32. Here are some of the features and capabilities of Damaged DOCX2TXT:
  * Extracts and shows the text within corrupt Word 2007 docx files
  * Allows the user to view the extracted text from a corrupt Word 2007 docx file as well as the extracted text of non-corrupted files
  * Lets the user edit and save the text extracted from corrupt Word 2007 docx files
  * Does not require any other software or coding to run, requires Windows GUI front and Perl https://tutorizone.com/wp-content/uploads/2022/06/isimSoftware_ClickOnce_Trust_Prompt_Behavior_Tool.pdf
  50e0806aeb zirecahl

 33. Chord Analysis is also included and features a guitar bank with 100 of the best arrangements and chord progressions. Due to its graphic and aesthetic treatment, you can display the guitar chords that are suggested in the grid in addition to displaying the ones already saved in the collection and that will not be displayed.
  Bottom line
  GBK Music can display guitar chords in real time and suggests appropriate chords along with the scale that would work for the specific song. It also displays both the perfect and convenient fretboard https://twinkit.net/advert/vc-ramcleaner-crack/
  50e0806aeb santvau

 34. Quick tutorial: a complete walkthrough on how to use this screensaver
  To change the image and use a custom one, just run the application. You don’t need anything else, it runs in its own window. Set the initial screen to a random size, then cut and paste any image from your desktop. Select a custom position by dragging the tiny dots (this is only an example, you can change it to suit your fancy). Finally, click the Start button to save the settings.
  Restore the previously set settings, just by using your mouse to move your mouse pointer to the upper-right corner of the https://mevoydecasa.es/sql-elite-free/
  50e0806aeb neasavy

BÌNH LUẬN

Vui lòng nhập bình luận của bạn
Vui lòng nhập tên của bạn ở đây